Barion Pixel

Mother Nature – Földanyák

A MOTHER NATURE – FÖLDANYÁK KEZDEMÉNYEZÉSRŐL

Anyaként, anyákat segítő szakemberként fontos, hogy kapcsolódjunk a természet ciklusaihoz, az elemekhez, gyógynövényekhez, Földünk gyönyörű sokszínűségéhez. 

Szülőként új kérdésekkel nézünk szembe: milyen állapotban hagyjuk Földünket gyermekeinkre és milyen világban élnek majd ők felnőttként? Szembesülünk azzal a felelősségünkkel, hogy mi alakítjuk gyermekeink, családunk életmódját, szokásait, és direkt hatással vagyunk az ő életmódjukra. Sőt, óvodánkban, iskolánkban és szélesebb közösségeinkben tágabb hatókörünk van, anyaként felfedezhetjük vezető szerepünket, így ha mi felelősségteljesebben bánunk a körülöttünk lévő világgal, azzal sokakra pozitív hatással lehetünk.

Célunk az anyaság és természet, anyaság és ökológia kapcsolatáról tudást és eszközöket átadni anyák és anyákat segítő szakemberek számára.A “Mother Nature – Empowering Mothers as Agents of Change Toward Environmental Sustainability” (2021-2023)  nemzetközi projekt az Erasmus Plus program támogatásával valósul meg. A projektek koordinátora a Pandora Egyesület.

2022 Augusztusában húsz nő töltött együtt egy hetet, hogy kapcsolódjon egymáshoz, a Természethez, hogy hozzájáruljon a Mother Nature projekt keretében készülő Földanyák kártyacsomaghoz, és együtt tanuljunk anyaság és ökológia témáiról életünkben, családjainkban, közösségeinkben. Erről az egy hétről, a „Mothers in Nature” nemzetközi képzésről készült ez a kisfilm.

A Mother Nature – Földanyák programjai

2022 Áprilisában tartottunk a “Mother Nature – Empowering Mothers as Agents of Change Toward Environmental Sustainability” c. nemzetközi projekt első nemzetközi találkozóját Máriahalmon. A nemzetközi csapat hosszú idő után először találkozott újra személyesen, hogy a projekt feladatait szervezzük, a termékek fejlesztésén dolgozzunk, a csapat munkáját összehangoljuk. Gyönyörű helyszínünk volt Máriahalom Biofalu.

2022 Május elsején egész napos jelenléti anyakört tartottunk a Pilisben, erdőfürdővel, történetmeséléssel, alkotással. A nap eredményeit, a résztvevő anyák történeteit, motívumait beépítettük a készülő Mother Nature – Földanyák kártyacsomagunkba.

2022 Júliusban nemzetközi képzést tartottunk angol nyelven Mothers in Nature címmel. A képzésnek a terényi Green School adott helyszínt. Az egy hét alatt az Európa négy országából érkező közel 20 nő tanult arról, hogyan meríthetnek erről a Természettel való kapcsolódásból saját vezető szerepükhöz anyaként, segítő szakemberként. A képzés során dolgozunk a Mother Nature – Földanyák kártyacsomaggal és értékes hozzájárulásokat kaptunk a kártyákon megjelenő témákhoz, üzenetekhez.

2022 Augusztusában a Gyüttment Fesztiválon tartottuk a Mother Nature – Földanyák nemzetközi projekt hazai bemutatkozó eseményét. A résztvevők kipróbálhatták a Mother Nature – Földanyák kártyákat, megismerték a projekt céljait, termékeit és saját élményeket osztottak meg.

Tovább a képzés angol nyelvű leírásához >>

November 11.-én online disszeminációs eseményt tartottunk, ahol bemutattuk a fejlesztés alatt álló Mother Nature Földanyánk kártyacsomagot. Meghitt hangulatú, személyes megosztásokra épülő este volt.
Ha nem tudtál eljönni, most visszanézheted a felvételt, amelyben bemutatjuk a kártyákat, és László Eszter, a kártyák illusztrátora mesél az alkotás folyamatáról és az anyai gondoskodás szintjeiről.
Itt megnézheted a MOTHER NATURE FÖLDANYÁK online kártyabemutató nyilvános felvételét:

Mother Nature Földanyák Kártyabemutató est

2022 Októberében egy csodálatos hegyi farmon töltöttünk 4 napot, a mágikus Amiata Hegy völgyében. Nemzetközi csapatunknak sokat jelentenek ezek a személyes találkozók, ezek során hangoljuk össze az egyes termékeken dolgozó munkacsoportok eredményeit. Haladunk!!! Jövünk hozzátok sok-sok új eszközzel! Készül az online anyakörvezető tréningünk, anyaság és ökológia kapcsolatát feltáró önismereti kártyacsomagunk, jönnek a magyar nyelvű podcastok és egy kézikönyv, mely anyáknak, mint vezetőknek ad útmutatást, támpontokat.

2022 Novemberben az ELTE PPK környezetpszichológia doktori kurzusán próbálták ki a MOTHER NATURE FÖLDANYÁK kártyákat a hallgatók. László Eszter gyönyörű képei kiscsoportos beszélgetések kiindulópontjai voltak, saját megéléseinkről beszélgettünk a „zöld” és „öko” témák kapcsán. Ez a közönség azért különleges, mert szakmai szempontból is rá tudtak nézni a természetkapcsolat – környezettudatos életmód – öko szorongás témaköreinek illusztrációira, üzeneteire.
A résztvevők visszajelzéseiből:
„Csodásak a képek, a kártyákkal nagyon jól el lehet mélyülni a témákban”
„Az egyén hétöznapi szintjén nem a nagy, látványos aktivizmus a lényeg, egyszerű, kis napi cselekvésekben változtatunk, pl. abban, hogy mit eszünk”

A partnerség jelenleg egy online anyakör vezető képzésen dolgozik, melynek tesztcsoportja 2022 decemberében indul. Ha érdekel a magyar nyelvű online anyakör vezető képzés, mely terveink szerint 2023 tavaszán indul, jelezd nekünk itt:

Érdekel az online anyakör vezető képzés >>

A “Mother Nature – Empowering Mothers in Personal Transformation” (2017-2020) és a “Mother Nature – Empowering Mothers as Agents of Change Toward Environmental Sustainability” c. európai projektek az Erasmus Plus program támogatásával valósultak meg. A projektek koordinátora a Pandora Egyesület.

A nemzetközi projekt koordinátora a Pandora Egyesület, melynek célja hogy olyan világlátást közvetítsen, tudást adjon át és életmódbeli alternatívákat kínáljon, amelyek a természettel való harmonikus együttélést teszik lehetővé egy fenntartható jövő érdekében.

Scroll to Top