Barion Pixel

Mother Nature – Földanyák

A MOTHER NATURE – FÖLDANYÁK PRojekt

Anyaként, anyákat segítő szakemberként fontos, hogy kapcsolódjunk a természet ciklusaihoz, az elemekhez, gyógynövényekhez, Földünk gyönyörű sokszínűségéhez. 

Szülőként új kérdésekkel nézünk szembe: milyen állapotban hagyjuk Földünket gyermekeinkre és milyen világban élnek majd ők felnőttként? Szembesülünk azzal a felelősségünkkel, hogy mi alakítjuk gyermekeink, családunk életmódját, szokásait, és direkt hatással vagyunk az ő életmódjukra. Sőt, óvodánkban, iskolánkban és szélesebb közösségeinkben tágabb hatókörünk van, anyaként felfedezhetjük vezető szerepünket, így ha mi felelősségteljesebben bánunk a körülöttünk lévő világgal, azzal sokakra pozitív hatással lehetünk.

A “Mother Nature – Empowering Mothers as Agents of Change Toward Environmental Sustainability” (2021-2023)  nemzetközi projekt az Erasmus Plus program támogatásával valósult meg 2021 és 2023 ősze között. A projekt eredményeképpen az anyaság és természet, anyaság és ökológia, anyák mint természetes vezetők kapcsolatáról adunk át tudást és eszközöket anyák és anyákat segítő szakemberek számára.

Az alábbiakban megtalálod a “Mother Nature – Empowering Mothers as Agents of Change Toward Environmental Sustainability” (2021-2023)  nemzetközi projekt által létrehozott termékeket:

Szeretettel ajánljuk az anyaság és természetes vezetés kapcsolatáról szóló könyvünket! Könyvünkben inspirációt, hátteret, gyakorlatokat ajánlunk azoknak a nőknek, akik hisznek abban, hogy Földünkön egy másfajta, újszerű, természetközeli, feminin vezetésre van szükség! Anyaként rengeteg vezetői kvalitást sajátítunk el, amelyet tudatosíthatunk és használhatunk életünk más területein. Ez a könyv nem csupán anyáknak szól, hanem mindenkinek, akit foglalkoztat a feminin vezetői minőség és szívesen fejlesztené ezt magában.

Az anyák mint természetes vezetők könyv szemléletében nagyon közel áll hozzám. Közösségejlesztői tapasztalatom, hogy a közösségek azért esnek szét, mert nincs jelen az integráló energia, ahogy én szeretem nevezni az összeszeretést a közösségeinkben. Ez az energia a közösség, mint élő rendszer feminin energiája, ez az, ami képes gyógyítani, fenntartani és fejleszteni a kapcsolatokat a közösségben. A közösségalkotás egyik legnagyobb akadálya ma, hogy a jelenlegi fenntarthatatlan társadalom a maszkulin vezetési mintákat erősítette meg, így aki közösségi vezetői szerepbe kerül, gyakran nem tudja, hogyan kellene ezt a feminin energiákhoz is kapcsolódó, természetes vezetést megvalósítani. Ezért hiánypótló ez a könyv, mert nem azt mondja, hogy csak anyák lehetnek természetes vezetők, hanem azt, hogy az anyaság létrehoz egy olyan minőséget, ami a természetes vezetéshez kell. Így, ha közösséget akarunk alkotni, érdemes tanulnunk az anyáktól. És igen, ez a könyv arra is rádöbbentett, hogy jelentős mértékben édesanyámnak köszönhetem, hogy ma közösségfejlesztőként, természetes vezetőként a természetes vezetésről tarthatok előadást. Amiért nagyon hálás vagyok neki!

Vágvölgyi Gusztáv – Pabló közösségfejlesztő, közösségi vállalkozás fejlesztő

A Mother Nature Földanyák kártyacsomag elérhető itt >>

Ismered és használod a Mother Nature Anyatermészet kártyákat? Szeretnél magad is anyaköröket vezetni a kártyákra építve? Ezen a linken elérheted a “Mother Nature Anyakör Vezetés Alapok” című online kurzusunkat, amelyből megismerheted, mi milyen módszerrel tartjuk anyaköreinket.

Az online felületre való beiratkozás és az online képzés anyagai ingyenesek. A képzéshez 3 alkalmas műhely sorozatot kínálunk, legközelebb 2024 első felében. Írj nekünk, ha csatlakoznál! A képzés elvégzésének nem előfeltétele, de hasznos, ha van egy Mother Nature Anyatermészet kártyacsomagod.

Ha szeretnél anonim módon bejelentkezni az ingyenes online felületre, használd ezeket az adatokat a belépéshez: 

mothernatureprojectuk@gmail.com
Username: Free Course
password: freecourse

Korábbi, Mother Nature Anyatermészet kártyák megerősítést adnak az anyaság első éveinek mindennapi változásai közepette. Új, Mother Nature Földanyák kártyacsomagunk tudatosítja, hogyan élhetjük meg anyai vezető minőségeinket az öngondoskodás területén, családunkban, közösségeinkben és Földünkről gondoskodva.

A kártyacsomag lapjainak értelmezésében segít kézikönyvünk. A 32 lap mindegyikéhez hátteret, inspirációt kínál és átfogó képet ad a kártyacsomag szerkezetéről.

A kártyacsomag és kézikönyv témáit követve podcast sorozatunkban tizenöt nővel, tizenöt anyával ismerkedhettek meg, akik életében, munkájában központi szerepet játszik a fenntarthatóság és a Természet közelsége. Hallgassátok szeretettel a Mother Nature podcastokat!

2022 Augusztusában húsz nő töltött együtt egy hetet, hogy kapcsolódjon egymáshoz, a Természethez, hogy hozzájáruljon a Mother Nature projekt keretében készülő Földanyák kártyacsomaghoz, és együtt tanuljunk anyaság és ökológia témáiról életünkben, családjainkban, közösségeinkben. Erről az egy hétről, a „Mothers in Nature” nemzetközi képzésről készült ez a kisfilm.

A Mother Nature – Földanyák programjai

2022 Áprilisában tartottunk a “Mother Nature – Empowering Mothers as Agents of Change Toward Environmental Sustainability” c. nemzetközi projekt első nemzetközi találkozóját Máriahalmon. A nemzetközi csapat hosszú idő után először találkozott újra személyesen, hogy a projekt feladatait szervezzük, a termékek fejlesztésén dolgozzunk, a csapat munkáját összehangoljuk. Gyönyörű helyszínünk volt Máriahalom Biofalu.

2022 Május elsején egész napos jelenléti anyakört tartottunk a Pilisben, erdőfürdővel, történetmeséléssel, alkotással. A nap eredményeit, a résztvevő anyák történeteit, motívumait beépítettük a készülő Mother Nature – Földanyák kártyacsomagunkba.

2022 Júliusban nemzetközi képzést tartottunk angol nyelven Mothers in Nature címmel. A képzésnek a terényi Green School adott helyszínt. Az egy hét alatt az Európa négy országából érkező közel 20 nő tanult arról, hogyan meríthetnek erről a Természettel való kapcsolódásból saját vezető szerepükhöz anyaként, segítő szakemberként. A képzés során dolgozunk a Mother Nature – Földanyák kártyacsomaggal és értékes hozzájárulásokat kaptunk a kártyákon megjelenő témákhoz, üzenetekhez.

2022 Augusztusában a Gyüttment Fesztiválon tartottuk a Mother Nature – Földanyák nemzetközi projekt hazai bemutatkozó eseményét. A résztvevők kipróbálhatták a Mother Nature – Földanyák kártyákat, megismerték a projekt céljait, termékeit és saját élményeket osztottak meg.

Tovább a képzés angol nyelvű leírásához >>

November 11.-én online disszeminációs eseményt tartottunk, ahol bemutattuk a fejlesztés alatt álló Mother Nature Földanyánk kártyacsomagot. Meghitt hangulatú, személyes megosztásokra épülő este volt.
Ha nem tudtál eljönni, most visszanézheted a felvételt, amelyben bemutatjuk a kártyákat, és László Eszter, a kártyák illusztrátora mesél az alkotás folyamatáról és az anyai gondoskodás szintjeiről.
Itt megnézheted a MOTHER NATURE FÖLDANYÁK online kártyabemutató nyilvános felvételét:

Mother Nature Földanyák Kártyabemutató est

2022 Októberében egy csodálatos hegyi farmon töltöttünk 4 napot, a mágikus Amiata Hegy völgyében. Nemzetközi csapatunknak sokat jelentenek ezek a személyes találkozók, ezek során hangoljuk össze az egyes termékeken dolgozó munkacsoportok eredményeit. Haladunk!!! Jövünk hozzátok sok-sok új eszközzel! Készül az online anyakörvezető tréningünk, anyaság és ökológia kapcsolatát feltáró önismereti kártyacsomagunk, jönnek a magyar nyelvű podcastok és egy kézikönyv, mely anyáknak, mint vezetőknek ad útmutatást, támpontokat.

2022 Novemberben az ELTE PPK környezetpszichológia doktori kurzusán próbálták ki a MOTHER NATURE FÖLDANYÁK kártyákat a hallgatók. László Eszter gyönyörű képei kiscsoportos beszélgetések kiindulópontjai voltak, saját megéléseinkről beszélgettünk a „zöld” és „öko” témák kapcsán. Ez a közönség azért különleges, mert szakmai szempontból is rá tudtak nézni a természetkapcsolat – környezettudatos életmód – öko szorongás témaköreinek illusztrációira, üzeneteire.
A résztvevők visszajelzéseiből:
„Csodásak a képek, a kártyákkal nagyon jól el lehet mélyülni a témákban”
„Az egyén hétöznapi szintjén nem a nagy, látványos aktivizmus a lényeg, egyszerű, kis napi cselekvésekben változtatunk, pl. abban, hogy mit eszünk”

Team meeting, 2023 Február, Szlovénia

Nemzetközi csapatunk 2023 február 20-25 között Szlovéniában találkozott. Ezen a találkozón főként a májusi Mothers in Action képzéseket terveztük, megünnepeltük azt, hogy milyen jól haladunk a kártyákkal, a podcastokkal, és az online kurzusunk előkészítésével. Természetesen rengeteg olyan részletet is megbeszéltünk, mely az együttműködésünket előrébb viszi, hiszen a nemzetközi munkánkat mindig össze kell hangolni, meg kell szervezni. 

Mother Nature Anyakör Vezetés Alapok Online kurzus 2023 március – május

Hatalmas érdeklődés mellett, valódi közösséget építve zajlott első, a projekt keretében levezetett Mother Nature Anyakör Vezetés Alapok kurzusunk. Az online tananyagból és három (két csoportban összesen hat) élő online találkozóból álló kurzust összesen 130 nő végezte el 2023 májusában. Ők fogják elsőként használni azt a körvezetési módszert, amelyet csapatunk dolgozott ki a Mother Nature Anyatermészet kártyákra építve. Hiszünk abban, hogy minden anyának szüksége és joga van támogató közöségre és minőségi én-időre. Ezt az élményt adják meg a Mother Nature Anyakörök.

Mothers In Action nemzetközi képzések, Nagy-Britannia és Szlovénia, 2023 Május

2023 májusban két nemzetközi képzést is tartottunk, a nagy-britanniai Applewoodban és a szlovéniai Tesnakban. A tréningeken brit, magyar, szlovén és olasz nők, anyák találkoztak és dolgoztak a női vezetéssel kapcsolatos hiedelmeken, azon, hogyan tudják megtestesíteni a feminin vezetési stílust, hogyan tudják anyaként megszerzett új készségeiket vezetőként hasznosítani, és a belső erőből vezetni?

Mindebben segítségükre voltak a Mother Nature projekt keretében fejlesztett eszközök, a Mother Nature Földanyák kártyacsomag és a formálódó Anyák mint természetes vezetők kézikönyv anyaga, amelyeket a tréningek során megéléseikkel, megélt és megosztott tapasztalataikkal fejlesztettek is a résztvevők.

Néhány visszajelzés a résztvevőktől:

“A képzés messze felülmúlta az elképzeléseimet. Érdekes képzési módszerekre és résztvevőkre számítottam, de a valóságban sok minden mozdult meg bennem és belekerültem egy belső fejlődési folyamatba amilyet már régen nem tapasztaltam. Támogatva és biztonságban éreztem magam, és tudom hogy az itt szerzett új ismeretségek sokáig elkísérnek majd.”

“Nők, anyák közössége, akik támogatják egymást abban hogy elérjenek egy közös célt. A képzésen  erős bázist teremtettünk az önismereti folyamatokon és egymás meghallgatásán keresztül.”

“A Mother Nature képzés sok női szerepemben megtámogatott. Most úgy látom, egy nő életének mindegyik szakasza különleges. Folyamatos átalakulásban vagyunk és ebben a női körök, anyakörök hatalmas segítséget adhatnak.”

A szlovén képzés képei:

Kisfilm a szlovéniai képzésről

A brit képzés lépei:

Kisfilm a brit képzésről

2023 Augusztusban a Mother Nature Földanyák bemutatkoztak a 2. Erdő Művészet Találkozón Esztergomban. A „Bennem élő vezető” műhelyen az Erdő, a kártyák és a közösség segítségével tártuk fel azt, hogyan jelennek meg vezetői minőségeink egy változó világban. Csodálatos nők voltak a társaink ebben a közösségben!

Köszönjük az Erdő Művészete Találkozó szervezőinek a megjelenési lehetőséget! 

2023 Szeptemberben ismét találkozott a Mother Nature nemzetközi csapata, ezúttal Budapesten.

A projekt vége előtt két hónappal a létrehozott termékek promóciója és a második nemzetköz Mother Nature projekt lezárása volt a középpontban, de emellett jutott idő kapcsolódásra, közös álmodásra, tervezésre is. Íme a nemzetközi Mother Nature csapat, 2023 szeptemberében:

2023 októberben és novemberben élő és online találkozókon mutatkoztak be az új Mother Nature termékek.

Az élő programot a gyönyörű Budai Arborétumban tartottuk, ahol egy különleges saját élményű műhelyen próbálhatták ki a résztvevők az új Mother Nature Földanyák kártyákat. Az online eseményeken bemutattuk a kártyacsomagon kívül a hozzátartozó kézikönyvet, az Anyák mint Természetes vezetők című könyvet, az Anyakör Vezetés Alapok online kurzusunkat és a Mother Nature podcast adásait. A szerencsések egy-egy csomag Mother Nature Földanyák kártyacsomagot is nyerhettek!

A nemzetközi “Mother Nature – Empowering Mothers as Agents of Change Toward Environmental Sustainability” c. projektet az Európai Unió Erasmus Plus programja támogatja.

A “Mother Nature – Empowering Mothers in Personal Transformation” (2017-2020) és a “Mother Nature – Empowering Mothers as Agents of Change Toward Environmental Sustainability” c. európai projektek az Erasmus Plus program támogatásával valósultak meg. A projektek koordinátora a Pandora Egyesület.

A nemzetközi projekt koordinátora a Pandora Egyesület, melynek célja hogy olyan világlátást közvetítsen, tudást adjon át és életmódbeli alternatívákat kínáljon, amelyek a természettel való harmonikus együttélést teszik lehetővé egy fenntartható jövő érdekében.

Scroll to Top